Ποια ακίνητα αφορά:
Ο κανονισμός χωρίζει τα ακίνητα σε τέσσερις κατηγορίες βάσει υπολογισμού επικινδυνότητας που προκύπτει από διάφορους παράγοντες ενδεικτικά από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου, τις κλιματολογικές συνθήκες, την κλίση του εδάφους, την βλάστηση και την φυτική καύσιμη ύλη, τις υποδομές και τα δίκτυα και την συχνότητα συμβάντων όπως προκύπτει από στατιστικούς χάρτες.
Ο κανονισμός αφορά τόσο νεόδμητα ακίνητα όσο και υφιστάμενα. Στη δεύτερη περίπτωση είναι ευμενέστερα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τα μέτρα χωρίζονται σε προληπτικά μέτρα, όπως η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο ακίνητο, η δημιουργία ζωνών προστασίας με συγκεκριμένες απαγορεύσεις εντός αυτών, διάφορες απαγορεύσεις αποθήκευσης υλικών (δεξαμενές πετρελαίου, καυσόξυλα κτλ), σε μέτρα παθητικής πυροπροστασίας, που αφορούν τον δείκτη πυραντίστασης της τοιχοποιΐας, των κουφωμάτων και της στέγης, την δημιουργία συμπαγούς περίφραξης στα όρια του οικοπέδου κ.α. και στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως η κατασκευή σημείων υδροληψίας (πυροσβεστικές φωλιές).
Υποχρέωσεις
Θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα. Η μελέτη αυτή υποβάλλεται άπαξ, εκτός και αν υπάρχουν μεταβολές όπως προσθήκη δόμησης.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μέχρι 30/4 κάθε έτους θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα και θα υποβάλλει δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας.